13/06/2013

Mode in Arnhem

Voor de tweede keer bezoek ik de Mode Biennale in Arnhem, dit jaar door curator Lidewij Edelkoort omgedoopt tot MoBA 13. Thema is Fetishism in Fashion. Er zijn allerlei activiteiten door de hele stad, van tentoonstellingen tot workshops. Er is een hoofdkwartier in MoBA centraal, een enorm gebouw, net opgeleverd. 

De tentoonstelling in het hoofdkwartier start met een bezoek in de zogenaamde Moodroom. Daar hangen onder andere foto's van Leigh Bowery en er is een film te zien waarin 13 verschillende fetishes worden getoond met snel wisselende beelden. Na een bezoek aan de Moodroom zijn bezoekers in de juiste gemoedstoestand om de rest van de tentoonstelling op verschillende locaties in Arnhem zien. Hoewel ik er van overtuigd ben dat ik amper meer te choqueren ben, schiet ik binnen vijf minuten in de Moodroom uit mijn comfortzone. Ik voel me gegeneerd, opgewonden, enthousiast, bekoord. Dat gevoel blijft de rest van de tentoonstelling. Schoonheid wordt moeiteloos gecombineerd met zinnenprikkelende beelden. Afschuw en verwondering gaan zij aan zij. Ik snap lang niet alles, maar heb het idee dat ik hier iets belangrijks op het spoor ben. 

De Moodroom in Arnhem doet me denken aan de laatste dOCUMENTA in Kassel, Daar was er een kleine centrale tentoonstelling, Brain, die een soort samenhang gaf om alle andere activiteiten te kunnen plaatsen. Een spannend concept om een complexe en gefragmenteerde tentoonstelling of biënnale cohesie te geven. Zou dat ook werken voor andere projecten, vraag ik me af. Zou dit ook iets kunnen bijdragen aan mijn plannen voor verschillende bedrijfsactiviteiten?  

Om de catalogus van de Biennale zit, in de geest van het fetisjisme, een prachtig rood elastiek. Het boek biedt een substantiële aanvulling, met nog meer beelden en teksten. Ik ben er nog lang niet klaar mee. Misschien ga ik nog een derde keer naar Arnhem.

 

Op verschillende locaties in Arnhem van 9 juni-21 Juli 2013

http://moba.nu