19/09/2013

Prinsjesdag 2013

Mijn zakelijk netwerk organiseerde een prinsjesdagbijeenkomst. Twee hoogleraren gaven een presentatie over de actualiteit. De naam Willem-Alexander vlel twee keer denk ik. Even vaak als de naam van onze minister-president. Over de miljoenennota en de troonrede hebben we het niet gehad. Iemand zei een keer het woord “participatiemaatschappij” hardop. Waar ging het dan wel over? Het bedrijfsleven trekt steeds meer haar eigen plan, ongeacht welke koers de landelijke politiek vaart. Het gevoel groeit bij ondernemers in kleine en grote bedrijven dat essentiele kwesties niet worden aangepakt. Van energiecrisis tot grondstoffencrisis. Van de instabiele politieke situatie aan de randen van Europa tot het hard teruglopen van het opleidingsniveau van de Nederlandse bevolking. Nederland investeert in vergelijking tot andere Europese landen weinig in Onderwijs en Research & Development. De oplossing die bedrijven in toenemende mate zien is zaken zelf aanpakken, op lokaal en eventueel provinciaal niveau.

De bijeenkomst werd gehouden in taleninstituut Regina Coeli. Beter bekend als de Nonnen van Vught. Tijdens de rondleiding hoorden we dat er nog 1 non op de achtergrond in het instituut aanwezig is. Maar iedere week de hal vol met studenten uit de hele wereld.  

Een klooster met alleen een koperen beeld van een non, en een prinsjesdag waarbij koning, minister-president en miljoenennota alleen in een bijzin genoemd worden. De wereld verandert echt.