29/09/2013

The Refusal of Time

Het van Abbe museum organiseert een cursus “Neem de tijd”, over video- en filmwerken en audiovisuele installaties. Ik ga alleen naar de eerste bijeenkomst. Op de agenda staat The Refusal of Time van William Kentridge. Ik heb dat werk vorig jaar gezien op de dOCUMENTA in Kassel en vond het destijds een overrompelende ervaring. De installatie is een ruimte zo groot als een flink klaslokaal. Er zijn snel wisselende projecties op alle muren, er komt geluid uit verschillende speakers en er staat een grote houten machine midden in de ruimte te bewegen. De ruimte ruikt naar hout. Je komt zintuigen te kort om alles op te nemen. Een rondje in de installatie duurt een klein half uur. In die tijd ben ik verbaasd, geergergd, verwonderd, verveeld, opgewonden, moe en heb ik zin om te dansen.

Kentridge heeft een installatie gemaakt die intiem is en tegelijkertijd kwesties op wereldniveau raakt. Het gaat over tijd. Hoe we tijd kunnen kwijtraken. Hoe mijn tijd niet jouw tijd is, maar dat je tijd toch van elkaar kun afpakken. Hoe tijd soms langzaam en soms snel gaat. De invoering van de Greenwich tijd over de wereld was een uitermate belangrijke factor in de opkomst van de industrialisatie en van het kapitalisme. Maar ook Einstein en relativiteit, zwarte gaten en de snaartheorie hebben een plaats in de installatie.

Kentridge speelt met onze zogenaamd vaststaande concepten en onze waarneming. Hij ontwricht ons tijdsbesef, maar zet er ook iets nieuws voor in de plaats. Een intelligent werk. En subtiel ook, ondanks de overvloed van beelden, geluiden en geur. 

William Kentridge - The refusal of time is onderdeel van de tentoonstelling 'Black or White' in het van Abbe museum in Eindhoven. Te zien tot en met 17 november 2013.

http://www.vanabbemuseum.nl