29/10/2013

Verrassend keramiek op de Graduation Show

De afgelopen jaren heb ik in musea, op beurzen en tentoonstellingen wel tienduizenden stuks keramiek gezien. Ik houd ervan. Maar langzamerhand kreeg ik het gevoel dat ik het allemaal wel gezien had. Ik wandelde steeds sneller voorbij aan die eindeloze opstellingen van potjes, kopjes en schoteltjes met subtiel gekleurde glazuren en met opzet ingebakken schoonheidsfoutjes. Grappig bedoeld keramiek wil ik al helemaal niet meer zien. Maar op de Graduation Show tijdens de Dutch Design Week moest ik mijn vooroordelen weer eens onderuit laten halen. Ik was onder de indruk van het werk van afstudeerder Tauras Stalnionis. Hij is een uitdaging aangegaan met wat design en een designer nu in essentie zijn. Hij heeft boxers, twee mannen en een vrouw, met hun vuisten in klei laten slaan. Je ziet woeste vormen, met de afdrukken van knokkels er voluit in. Het resultaat is een ruwe vorm, die op mij mannelijk en dynamisch overkomt. Onverwachte schoonheid in een mengeling van krachtige vormen en kwetsbaar materiaal. En als toetje een subtiel glazuur aan de binnenkant.