01/11/2013

Meta-morfoses

In het werk van Maartje Korstanje kun je makkelijk insecten, enorme krabben, draken, schorpioenen of buitenaardse monsters herkennen. Het lijkt alsof er dode gestroopte dieren met touwen opgeknoopt zijn. Is het afschuwwekkend? Heel even wel ja. Ik ben bang van torren en slakken en het is maar zelden dat ik dicht bij dode of zieke wezens ben. Maar het gebruik van materiaal als karton zorgt ervoor dat de structuren me vertrouwd aandoen. Als ik even de tijd neem zie ik sensuele, uitnodigende vormen. Oppervlakten zijn glanzend en uitdagend, met af en toe diepe kleuren. 

Ik voel me uitgenodigd om me opnieuw te verhouden tot dood en verrotting en ook tot de reusachtige insecten. Als ik de tijd neem om beter te kijken ervaar ik overal schoonheid in haar sculpturen. Ik ervaar dit als existentieel troostend. Goed voor de ziel, zoals een andere bezoeker zei.

(Ik realiseer me dat dit grote woorden zijn, maar daarom kijk ik naar kunst.)   

 

Metamorfoses, te zien in Museum Jan Cunen in Os, van 16.09.2013 tot 04.05.2014

www.museumjancunen.nl