06/11/2013

Lidewij Edelkoort tijdens de DDW

Tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven geeft trendforecaster Lidewij Edelkoort een presentatie in een grote zaal in de fabriek van Piet Hein Eek. Ze is ziek, heeft een jetlag en een kater. Gisteren tijdens een diner met internationale politici en museumdirecteuren teveel gedronken. Het is niet aan haar te zien. Haar man mag als enige fotograferen tijdens de presentatie en hij neemt tientallen foto’s van haar. Als voormalig fotomodel lijkt het poseren haar makkelijk af te gaan. 

Lidewij vertelt haar levensverhaal. Van haar jeugd waarin er een keer per zomer een ijsje was en een terrasje gedaan werd. Over werken bij de Bijenkorf en haar tijd van werken en dansen in Parijs. Ze vertelt over haar zwak voor mooie mannen en wat ze te danken heeft aan karton en drugs. Ze deelt de levenslessen die ze geleerd heeft en een aantal belangrijke zakelijke inzichten. Ze geeft ons een glimp van haar internationale nomadisch bestaan, hoe ze werkt om trends te forecasten en wat de toekomst ons misschien gaat brengen. Mooi hoe ze over intuïtie praat; ik zou het het collectief onbewuste noemen.

Ik heb volop aantekeningen gemaakt en de presentatie compleet uitgewerkt, iets wat ik hoogstzelden doe. Volop ideeën en aanleidingen om mee aan de slag te gaan. Maar wat ik me vooral zal herinneren is het moment dat ze een paar zinnen sprak over haar eenzaamheid. Ze noemde het “de prijs die ze betaalde”. En behalve alle talent, daadkracht, humor en intelligentie stond daar even een erg kwetsbaar en moedig mens. Voor mij was er even niets meer te noteren of te onthouden. Authenticiteit die indrukwekkend en inspirerend is.

http://www.edelkoort.com