08/11/2013

Hans Aarsman heeft een one man show!

Hans Aarsman was ooit fotograaf. Nu is hij fotodetective en schrijft regelmatig in de Volkskrant en publiceert hij boeken over fotografie. Hij heeft een voorstelling in het Parktheater in Eindhoven. Hij twijfelt samen met vorige bezoekers of het wel een echte show is. Maar je kunt prijzen winnen en er zijn spectaculaire special effects met een kamerscherm!

We kijken met zijn allen naar foto’s op een klein projectiescherm. Aarsman houdt ons voor de gek met beelden, daagt ons uit beter te kijken en laat details tot leven komen. Wij toeschouwers gaan samen op zoek naar piepkleine pakjes sigaretten, inktpotten en tafelkleden die achteloos in foto’s verstopt zitten. We horen en zien hoe onze manier van kijken wordt bepaald door onze culturele en persoonlijke achtergrond. Aarsman presenteert daarbij wonderlijke statistieken, van het aantal rode auto’s dat door zijn straat rijdt tot de relatieve hoeveelheid tijd die ex-geliefden spreken over elkaar. We zijn een attent en leergierig publiek en langzamerhand vertrouwen we geen beelden meer na de lessen die Aarsman ons leert. 

De hele avond is Aarsman bezig is ons op een andere manier te laten kijken. Hij sluit de voorstelling af door ons in een compleet verduisterde zaal naar een geluidsfragment van vallende regen te luisteren. Wij horen het donderden en zien het bliksemen. Onze waarneming is ongelofelijk beperkend maar onze verbeelding tegelijkertijd oneindig groot. Aarsman heeft zijn punt gemaakt.

Gezien op 8 november in het Parktheater in Eindhoven.