11/12/2013

Omgaan met gevaar

Wij Nederlanders kunnen niet meer goed kunnen omgaan met de risico’s die het leven met zich meebrengt. Na ieder ongeluk of lokale ramp volgt een evaluatie met adviezen voor vergaande maatregelen die herhaling van het onfortuinlijke incident moeten voorkomen. Zo worden kinderspeelplaatsen voorzien van zachte tegels en saai maar veilig straatspeelgoed. Maar ook in het openbaar bestuur is deze gang van zaken gebruikelijk. Steeds meer regels moeten het leven veiliger maken. Wie een openbare bijeenkomst (van welke aard dan ook) wil organiseren, moet bijvoorbeeld zorgen voor beveiligingspersoneel en Eerste Hulp. Je moet rekening houden met milieuwetgeving en regelgeving rondom voedselveiligheid, ook al organiseer je een buurt barbecue. 

Bestuurskundige Paul Frissen hield in een tv interview naar aanleiding van een publicatie van de RMO een pleidooi voor een bescheiden overheid. De maatschappij moet volgens hem weer leren omgaan met ongelukken en pech. Op een of andere manier hebben we dat verleerd en willen we dat er een “schuldige” worden aangewezen en de overheid moet voor een oplossing zorgen. Maar dat gaat volgens Frissen zo niet langer: het is te duur, veel te omslachtig en de fundamentele rechten van mensen komen in het geding.

Twee getalenteerde jonge ontwerpers zag ik tijdens de DDW aan de slag met ditzelfde onderwerp. Twee jonge vrouwen die vonden dat we een te bescherm leven leiden en dat we te zacht waren geworden. Om ons weer te laten wennen aan gevaar en pijn hadden zij een range van gevaarlijke producten ontworpen. Een lolly gemaakt van een batterij zou ons weer leren wennen aan pijn. Een olielamp die steeds onstabieler wordt naar mate hij langer brandt en een kaarsenhouder die met een druk op de voet de kaarsen tot vlak bij je haren brengt, leren ons om weer te dealen met gevaar. Mooie, intelligente en spannende ontwerpen vormgegeven in roze en goud. 

Zowel Frissen als de ontwerpers hebben daar een punt te pakken. Het is een onderwerp dat ik steeds vaker in organisaties en coachingsgesprekken tegenkom. Omgaan met ongeluk en tegenslag is een vaardigheid of een kunst die velen van ons lastig af gaat.

Prachtige website van Brekel en Strekel: http://www.brekelenstrekel.nl

Terugtreden is vooruitzien; Maatschappelijke veerkracht in het publieke domein. Uitgave van de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling 2013 www.adviesorgaan-rmo.nl