09/07/2013

Groninger Museum 1

In Shanghai in 2000 organiseerden onafhankelijke eigentijdse kunstenaars de tentoonstelling Fuck Off. Met hun werk zetten ze zich af tegen de door de overheid goedgekeurde kunst op de officiële Biennale op andere plaatsen in die stad. Nu 13 jaar later is in het Groninger Museum is een vervolg op deze tentoonstelling georganiseerd: Fuck Off 2. Deze is samengesteld door Ai Wei Wei, Feng Boyi en Mark Wilson. 

En wat je te zien krijgt, is niet flauw: behoorlijk wat bloed, geweld en seks. In een video praat een vrouw over haar jeugd met een stukje scheermes in haar mond. Je ziet de pijn in haar ogen en haar mond vult zich langzaam met bloed. Grote foto's van een man die over een groot deel van zijn lichaam een lange snee laat aanbrengen, als protest. Ruwe seks in een museum. Enerzijds is het "van dik hout zaagt men planken", maar het laat geen kijker onberoerd.

De tentoonstelling laat zien hoe het er in het huidige China aan toe gaat, laat de perversiteit van deze maatschappij zien. Het is activisme, actuele geschiedenis vorm gegeven door kunstenaars. Ik denk dat het voor westerlingen amper te bevatten is wat er gebeurd in China, zoals de schaal waarop dorpen en natuur vernietigd worden in een steeds gulziger groeiende economie.    

De tentoonstelling biedt amper schoonheid en geen troost. En geen mogelijkheden om als toeschouwer mijn kop in het zand te steken.

 

 

Groninger Museum

Fuck Off 2

26 mei tot en met 27 november 2013

http://www.groningermuseum.nl