27/01/2014

Schaamte-loos m/v

De tentoonstelling Schaamteloos M/V laat de werken zien van een twintigtal kunstenaars. Verontrustende, poëtische, ontroerende, grappige en opwindende werken zijn er te zien. Overal verschillende manieren om huid weer te geven: op video en op papier, getekend en gefotografeerd, maar ook in keramiek en in stof. 

Opvallend vind ik de enorme beelden van staal en keramiek van Rob Ruimers. Het keramiek is in verschillende dikke lagen opgebracht. De vormen lijken op stukken van lichamen en zijn vertrouwd en onbekend tegelijk. In hun lengte tot ruim twee meter aantrekkelijk en enigszins beangstigend. Precies in die kleur roze en met de juiste bobbels die echt levend vlees doen vermoeden. De poten van staal zorgen ervoor dat ik beter zou moeten weten, maar de beelden winnen het van mijn ratio. Wat zie ik eigenlijk? Mijn verstand en mijn emoties buitelen over elkaar heen. Met kennis van fysiologie en semiotiek wil ik de beelden duiden, maar mijn benen springen als vanzelf rond de werken. Ik kan er mijn handen amper vanaf houden. Wat een kracht en levendigheid! Dit wil ik zien. Vaker als het kan.

 

Schaamteloos M/V is een tentoonstelling samengesteld door Marianne Peijnenburg en Nanne op ’t Einde, van 10-26 januari in het TAC in Eindhoven. Daarvoor te zien in Breda.

www.tac.nu

www.robruimers.nl