15/02/2014

Waar koop ik een boek?

De Polare winkel in Eindhoven is dicht. De vijfde stad van Nederland heeft geen grote boekwinkel meer. Als je mij dit een jaar of twee geleden voorspeld had, had ik je uitgelachen.

Vorige maand zag ik een onderzoeker van the British Library op de BBC. Hij vertelde over de enorme paradigma verandering waar hun organisatie in zit. Honderden jaren zijn zij al bezig met het verzamelen en categoriseren van boeken. Zo wordt het oudste gedrukte boek ter wereld, de Diamantsoetra uit 868, bewaard in de British Library. Nu steeds meer informatie digitaal beschikbaar is en met de komst van het digitale boek moet deze bibliotheek zich compleet heroriënteren op haar missie, taken en doelstellingen. In plaats van nieuwe boekenrekken worden er grote computers besteld om webpagina’s te bewaren.

Ik realiseer me in toenemende mate welke enorme maatschappelijke veranderingen er momenteel plaatsvinden. Denk vooral niet dat het allemaal wel meevalt! Als het gaat over boeken wordt een traditie van bijna 1200 jaar in een klein jaar grotendeels beëindigd. Is dat erg? Ik weet het niet. Maar ik word er wat melancholiek van.


http://www.bl.uk

De website van boekhandel keten Polare is uit de lucht.