16/03/2014

Opening Cacao-fabriek

Op zaterdag 15 maart is in Helmond het kunstinitiatief de Cacaofabriek geopend. Nu ben ik geen kenner van de Helmondse kunst-scene, maar volgens mij is het aanbod daar tamelijk schraal. Als ik het me goed herinner zijn zowel de stadstheater als de voormalige cacaofabriek afgebrand. Bezuinigingen zullen vast ook wel hun sporen in het lokale cultuurbeleid hebben achtergelaten. 

De opening van het nieuwe initiatief is in ieder geval door veel mensen bezocht, ik geloof wel 10.000 bezoekers op de eerste dag. Ik was erbij en je kon over de koppen lopen. De kunst raakte onzichtbaar in de mensenmassa’s en en trappenhuizen waren vanwege de drukte zowat onbegaanbaar. Mijn zus wist rond 14.00 de laatste kop koffie en het laatste flesje cola te bemachtigen.

Ik hoor regelmatig pleidooien voor het afschaffen van kunst-als-overbodig-tijdverdrijf-voor-de-rijken. Is kunst een luxe die we ons in deze tijden van crisis niet kunnen veroorloven? Als ik zie hoeveel mensen de weg naar de cacaofabriek wisten te vinden op een prachtige zondagmiddag, dan ben ik geneigd het tegendeel te beweren.