19/03/2014

Tete a Tete

Naast mij ligt een nieuw fotoboek, met daarin portretfoto’s door Esther van Waalwijk en Mo Swillens. Ik kan vertellen over het ingewikkelde zetwerk van de letters, de mooie inleiding van Griet Menschaert, de met een laser geperforeerde rand, de zachte kleur van de inkt waarmee de teksten in het boek gedrukt zijn. Er is ook de mogelijkheid om uit te wijden over de complexe technieken waarmee de foto’s gemaakt zijn. Jaja, een technische veldcamera uit 1890 en werken met verschillende lichtgevoelige platen. Ik kan heel veel zeggen over de foto’s zelf: de kleuren, de manier waarop de modellen in de camera kijken, de zachtheid van de kleuren en de lijnen.

Maar nee, waar ik maar niet over uit kan: wat ruikt dit boek lekker! De randen van de omslag zijn verschroeid, verbrand. Is het een brandmerk? Of is het vuur? Ik ruik nog maar een keer. Het is een kwetsbaar boek, en je moet het voorzichtig vasthouden om de bladzijden zachtjes om te slaan. Na het bekijken van de foto’s ruiken mijn handen nog naar rook. De geur zorgt ervoor dat ik in een heel andere wereld terechtkom; ik kan niet meer als een buitenstaander kijken, maar word deel van het beeld. 

 

tête-a-tête

Esther van Waalwijk en Mo Swillens

www.moswillens.nl

www.esthervanwaalwijk.nl