25/03/2014

Een persoonlijke visie op Meister Eckhart

In het boek Eckhart Nu -tien visies op Meister Eckhart staat een essay van filosoof Roel Bentz van den Berg. Bentz van den Berg schrijft op een manier waarbij ik het gevoel krijg dat hij hij vlak onder de tekst zit. Alsof Roel en ik elkaar al jaren kennen en een enthousiast gesprek voeren. Academisch en populair taalgebruik wisselen elkaar af en er stroomt een tomeloze energie door de zinnen. Taal vol verlangen en leven. Roel schrijft en ik lach en roep ja ja, zo is het precies!! Het liefst zou ik dit hele essay hier gewoon overschrijven, maar ik laat het even bij twee zinnen over mystiek. Misschien niet iedereens cup of tea, maar ik heb zelden deze materie zo schitterend en helder verwoord gezien.

 ”Het begint er al mee dat je wel al iets van een besef moet koesteren van het Ene als maat der dingen, een besef dat zich - omdat het Ene geen gegeven is maar juist schittert door afwezigheid- aan de ’mystically inclined’ voordoet als een appèl, een combinatie van een belofte en een verplichting om het te gaan opzoeken.” (blz. 114)

 ”De ziel wordt op dat moment als het ware bij zijn lurven het Ene in getrokken, er met huid en haar door geabsorbeerd - en ervaart dat Ene nu van binnenuit zoals het is: een en al binnenkant, het klappen van één hand. Et voilà: sterren, cirkels, bellen, klaroengeschal, bekkenslag - unio mystica!”  (blz. 115)

Welspoken Roel! Ik zou willen dat ik het zo kon zeggen. Nog een glas wijn?

 

 

Eckhart Nu - Tien visies op Meister Eckhart (2010) Onder redactie van Jaap Goedegebuure en Oek de Jong Uitgeverij Augustus, Amsterdam