30/03/2014

Spelen met de Oculus Rift

Vandaag naar de Eindhovense Maker Faire geweest: een show van mensen die dingen maken. Zo blijf ik op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van techniek, maar maak ik meestal ook veel plezier. Nog maar een paar meter binnen staat een kanon dat rookkringen meer dan twintig meter door de ruimte kan schieten. BAM!! Voor het eerst heb ik met mijn neus tegen het raampje van een 3D-printer gestaan om te zien hoe laagje voor laagje een draakje met een ei werd geprint. Lennie van Vugt, een toffe kunstenares, legde me uit hoe lassen tegenwoordig echt anders kan dan 20 jaar geleden. En voor het eerst kon ik de resultaten zien van het project STRP senior. Mooie interactieve zonnebloemen en een ventilator die een beeldscherm kon laten wapperen (ja echt!). 

Maar het hoogtepunt was mijn kennismaking met de Oculus Rift. Dit is een next generation virtual reality headset, gemaakt om te gamen. Met een grote bril op mijn hoofd en een koptelefoon zat ik binnen seconden in een achtbaan die door een kasteel heen liep. Omdat de wereld in dit spel compleet is, kun je vrij rond kijken en je ziet overal kloppend beeld. Vergezichten, maar ook de lucht en de grond. Snelheid, diepte en hoogten voelden verontrustend realistisch. Ik had volop hoogtevrees, zelfs met mijn voeten stevig op de grond. Op het moment dat mijn achtbaan-karretje op het punt stond keihard naar beneden te gaan, kreeg ik bovendien een klein duwtje in mijn rug van de instructeur. Nog een minuut extra in de achtbaan en ik was uit mijn stoel gevallen. Enigszins duizelig en wat groen rond mijn neus heb ik de headset afgedaan. Cola smaakte daarna zelden zo goed.

Het bedrijf Oculus VR, de makers van de Oculus Rift, is afgelopen week verkocht voor 2 miljard dollar aan Facebook. Dat zijn geen spelletjes. 

 

 

 

 

 

http://www.eindhovenmakerfaire.nl

http://www.oculusvr.com