24/05/2014

Pure schilder-kunst?

Heb ik het wel goed begrepen? Het blijft me ook tijdens het schrijven van dit stukje door het hoofd schieten. In het Temporary Art Centre in Eindhoven is zaterdag de tentoonstelling The act of painting geopend. In de toelichting staat dat de drie initiatiefnemers streven naar ”een golf van pure schilderkunst”.

Na een rondje door de grote zaal merk ik dat ik terug ga kijken naar de werken van Mark Hosking (Londen) en Gam Bodenhausen (Eindhoven). Hosking maakt prachtige sculpturen van versterkt aluminium cement en emaille verf. Bodenhausen maakte twee grote tekeningen met poltood op papier. De half geometrische vormen en felle kleuren van Hosking, de zachte grijze lijnen vol natuur van Bodenhausen: schoonheid op heel verschillende manieren. Werken om in te verdwalen en om je bij te verwonderen. Ik zou ze het liefst wat dichter bij elkaar zetten en de ruimte voor de rest leegmaken. En dat herrie bandje dat speelde bij de opening mag ook blijven, omdat het anders misschien te comfortabel zou worden.

Maar is het schilderkunst? Er is hier geen kwast en geen doek te bekennen. Snap ik het wel? Nog meer toelichting verwijst naar de filosoof Merleau-Ponty en dynamisch waarnemen. Eh ja. Whatever. Ik vind het gewoon mooi.

 

Te zien in het TAC in Eindhoven van 24 mei tot 14 juni 2014. Daarna verhuist de tentoonstelling naar Japan. 

http://www.theactofpainting.com

http://www.tac.nu/podium/agenda/expo-act-painting