03/07/2014

The Clearing

Museum de Fundatie in Zwolle, de tentoonstelling Meer Macht. Op de schitterende bovenste verdieping, in die beroemde koepel, liggen twee mannen op de grond. Ze zijn dood, geen twijfel mogelijk. En op een gewelddadige manier aan hun einde gekomen. Zelfs van dichtbij kan ik amper zien dat dit een sculptuur is. Het is een werk van Roy Villevoye, The Clearing. Ik voel angst en weerzin om  naar de dode mannen te kijken en heb grote moeite met fotograferen. Slechts met flinke wilskracht en focus op de techniek en het zoeken van een goede invalshoek lukt het me wat foto’s te maken. Dit onderdeel van de expositie is controversieel, zowel bij bezoekers als in de pers. ”Is het kunst?” vragen bezoekers om me heen zich hardop af. 

Twee verdiepingen lager hangt een werk van Constant, Rwanda genaamd. Twee geschilderde dode lichamen in oker en lichtblauwe tinten. Constant draait in zijn werk ook niet om de rauwe waarheid heen, maar toch loop ik er haast gedachteloos aan voorbij. Waarom raakt mij dit werk lang niet zo als dat van Villevoye? Mijn ogen zijn blijkbaar al gewend aan geschilderde en gefotografeerde beelden van dode mensen. Maar de bijna-werkelijkheid van deze twee dode lichamen op ware grote, spreken me op een of andere manier aan. Het zegt wel iets over de beeldtaal die noodzakelijk is om mij nog te raken. Mijn beleving lijkt bijna op die van participatie-theater: als toeschouwer word ik tegen wil en dank betrokken in een verhaal. Confronterend, lelijk, vervelend en intrigerend in dit geval.

Te zien tot en met 17 augustus 2014

http://www.museumdefundatie.nl