14/07/2014

Het juiste moment kiezen

Mijn werktafel ligt vol met mooie en intelligente teksten over tijd. Onderop ligt een boek van Joke J. Hermsen: Kairos; een nieuwe bevlogenheid. Verder heb ik twee zeer uitdagende essays over de rol van hedendaagse kunst van Carolyn Christov-Bakargiev. (CCB was de curator van de laatste dOCUMENTA.) Van een vriendin kreeg ik een bijna briljant werkstuk van twee studenten over muziek en de beleving van tijd en ruimte in de stedelijke omgeving. Ik heb een paar blogs van Pieter van Dijk geprint.

Fascinerende materie! Geschiedenis, filosofie, technologie, literatuur en spriritualiteit komen samen in deze teksten. Alles wat me boeit en bezig houdt. Terwijl ik lees maak ik aantekeningen, streep ik in de teksten. Ik schrijf mijn ideeën en reacties in de kantlijn. Sommige woorden en verwijzingen moet ik opzoeken. Steeds heb ik het gevoel op het punt te staan van een belangrijk inzicht. Mijn intellect onderzoekt, wroet in de teksten, wringt zich in bochten om de verbanden te volgen. Maar hoe hard ik ook werk, de diepe wijsheden blijven steeds net buiten mijn bereik. Glippen tussen mijn vingers door. 

Een beeld van een klok drukt het beste mijn gevoel uit. Het is een foto die ik gemaakt heb op een expositie bij Piet Hein Eek een paar maanden geleden. Mijn ogen proberen door het rode oppervlak van de buitenkant de tijd waar te nemen. Dat lijkt me heel belangrijk, want waar ben ik zonder dat ik de tijd goed weet? Hoe ik ook mijn best doe, meer dan de schaduw van een klok-wijzer zit er niet in.

 

(Ik ken de naam niet van de kunstenaar van de klok. Informatie is welkom.)