15/09/2014

Artist Textiles

Gisteren de laatste dag van de tentoonstelling Artist Textiles, Picasso to Warhol in het TextielMuseum in Tilburg. De grote namen hebben me naar binnen gelokt. 

Binnen meer dan 200 grote panelen met stof. Veel werk van kunstenaars die ik graag zie, zoals Marc Chagall, Henry Moore, Barbara Hepworth en Joan Miro. Ook kunstenaars als Picasso, Matisse en Dali hebben stoffen ontworpen. Ik loop langs ingewikkelde patronen, zie innovatief kleurgebruik dat soms beeldend en soms vol details is weergegeven. Andere kunstenaars maken grote abstracte patronen die lijken op schilderstrepen van enorme kwasten. Soms herken ik aan de stof wie het patroon gemaakt heeft. De bloemen van Chagall, de stierenvechters van Picasso, de kleuren van Warhol. Er is grote diversiteit aan vormen en kleuren en de innovatieve aanpak in de patronen. 

Het kan het me allemaal niet boeien. Hoe fraai de stof ook is, het blijft wat mij betreft erg oppervlakkig. De panelen roepen in het beste geval verwondering bij me op. Steeds sneller loop ik door de tentoonstelling. Hier en daar neem ik een foto van een paneel waarvan ik denk dat het een mooie achtergrond kan zijn. Vermaak, of met een wat mooier woord: divertissement.

En toch, de jurkjes die hier en daar zijn tentoongesteld, wil ik allemaal hebben. Daar voel ik volop de aantrekkingskracht van kleur en vorm. Ik stel me voor hoe tof ik er uit zou zien in een korte jurk van Zandra Rhodes. De stof staat vol mannetjes en gloeilampen! Stoere glimmende gesp erbij. Ik kan ook helemaal voor me zien hoe ik een aperol spritzer zou drinken in een jurk van Dior met zwarte kleine tekeningen op een witte achtergrond. 

De theoretische discussies over de verschillen tussen kunst en toegepaste vormgeving heb ik altijd zinloos en saai gevonden. Maar volgens mij ben ik hier gevoelsmatig op het verschil gestuit.

De stoffen op zich weten me niet te raken. Maar als stof uiteindelijk een jurk is geworden, dan is er zonder problemen toegang tot mijn verbeelding. En voegen patroon en stof daadwerkelijk iets toe. Aha!

 

http://www.textielmuseum.nl/nl/tentoonstelling/artist-textiles-picasso-to-warhol