04/11/2014

De_sign

Ik ken Gabriel Ann Maher een beetje, een student aan de Design Academy in Eindhoven. We huggen, maar hebben maar zelden tijd om te praten. Ergens dit voorjaar vroeg Gabriel mijn medewerking aan een onderzoek waarbij mijn lichaam in bepaalde standen werd gebracht door iets wat het midden hield tussen een paar schoenen en een krukje. Hilarisch en verontrustend. Op een tentoonstelling in het MU in Eindhoven zag ik een performance die hier bij aansloot met een danseres die in speciale beperkende kleding door een raster bewoog. Boeiend en mooi en ik begreep er niet veel van. De beelden en de ervaring bleven me nog dagen bij.

Op de Graduation Show tijdens de Dutch Design Week zou ik eindelijk een inhoudelijke toelichting op het afstudeerwerk krijgen. Gabriel begon tegen me te praten over design, gendered signs, the mediated body, queer theory. Geen lichte kost, dat mag duidelijk zijn. Gabriel vertelde vol enthousiasme, sprong door het raster en liet me afbeeldingen zien die het onderzoek illustreren. Tijdens dit gesprek kwamen er steeds meer mensen rondom ons staan. Na afloop waren er wel 20 mensen aan het luisteren. Blijkbaar hebben meer mensen door dat hier iets interessants gebeurt, ondanks de abstractie en complexe theoretische achtergrond. 

Het is een onderzoek naar wat voor Gabriel een onvermijdelijk vraagstuk is, en in essentie een persoonlijk en urgent verhaal. Ik begrijp nog steeds lang niet alles van design en queer theory, maar ik voel aan alle kanten dat dit belangrijk is. In het grote maatschappelijk geheel, maar ook voor mijzelf.

Zonder meer het beste dat ik gezien heb op de Dutch Design Week.   

 

Afgelopen zomer studeerde Gabriel cum laude af en was een Keep an Eye Grant Winner en een Gijs Bakker Award Winner. gabriellemaher01@gmail.com