02/01/2015

Size does matter!

Als het gaat over installaties en kunst houd ik wel van wat spektakel. In het Kurhaus in Kleve, net over de grens bij Nijmegen, is nu groot werk van Michael Sailstorfer te zien.

In een zaal ligt een grote berg groene stof. De suppoost zet bij onze binnenkomst een paar grote blazers aan. Er is ineens volop lawaai en we kunnen elkaar niet meer verstaan. Samen kijken we met wijd opengesperde ogen hoe er binnen een paar minuten een strak opgeblazen tank verschijnt. Als laatste flopt de loop van de tank strak schuin omhoog; de analogie met een erectie kan niemand ontgaan. De ruimte is bijna compleet gevuld en ik voel me klein. Hoewel we alleen wat stof en veel lucht zien, maakt de tank een intimiderende indruk.

De suppoost, een vriendelijke oudere dame op leeftijd, vertelt dat ze de eerste dagen van de tentoonstelling de tank de hele tijd opgeblazen hadden. Maar iedereen werd agressief van het lawaai en de medewerkers hebben zich sterk gemaakt om "The dummy tank T 72" niet de hele tijd in volle lawaaierige glorie aan het publiek te tonen. Ik ben blijkbaar niet de enige die de verontrustende kracht van dit werk ervaart.

In vergelijkbare vorm zijn opblaasbare tanks door het leger gebruikt voor militaire oefeningen. Blijkbaar is de verwijzing naar geweld, of maar hinten naar verwoesting genoeg om mensen te raken. Ik heb iets geleerd over mezelf van dit werk, maar weet niet of die kennis me bevalt.

Ausstelling Michael Sailstorfer: Kopf und Korper. Te zien tot en met 25 januari 2015. 

http://www.museumkurhaus.de/de/index.html