15/06/2015

CODA Paper Art

Dagelijks schrijf ik met vulpen en ik geef echt te veel geld uit aan briefpapier, schriften en schrijfbloks. In mijn boekenkast staan de boeken in dubbele rijden en bijna wekelijks komt er nog wel iets bij. Het mag duidelijk zijn: ik houd van papier. Maar als materiaal voor kunst heb ik er bijna altijd problemen mee. Als snel hebben de werken in mijn ogen iets amateuristisch, Arts and Crafts van de slechte soort. 

 

Papier wordt vaak gebruikt om een soort dubbelzinnigheid uit te drukken. Op een tentoonstelling in CODA in Apeldoorn is dat ook zo: ik zie bijlen en hamers van karton, geweren van printpapier, heiligenbeelden en een complete pronkkast van papier-mache. De oude bedrukking van het karton of de letters van het boek is soms nog zichtbaar. Het gebruik van papier is dan een ‘commentaar’ op de originele voorwerpen.

Li Hongbo maakt een soort klassieke beelden die bestaan uit heel veel laagjes papier, waardoor het beeld als het ware “gegoten” kan worden. Een grote hit op Facebook, maar vooral een slimme truc ingegeven door nieuwe technologie. 

Het is me allemaal net iets te leuk en te makkelijk. Papier lijkt vaak een keuze die is ingegeven door armoede, bij gebrek aan beter. Alsof papier geen authentiek en origineel materiaal is.

De  Tornado van Erin Turner is wat mij betreft een uitzondering. Een mooi groot en vanuit verschillende hoeken interessant werk. Ook het werk van Wang Lei met meters vol portretten nodigt uit om langer te kijken, zowel van ver af als van dichtbij en geeft genoeg stof tot nadenken. 

Voor de verandering geen tentoonstellingscatalogus gekocht. Dit papier is te licht bevonden.    

 

 

CODA Paper Art, te zien tot 25 oktober 2015

http://www.coda-apeldoorn.nl/tentoonstellingen/coda-museum/coda-paper-art-2015