24/06/2016

Dirk vander Kooij

 

Wie de techniek volgt op het gebied van 3D-printng enigszins volgt ziet dat ontwikkelingen elkaar razendsnel opvolgen. Het kan steeds groter, steeds fijner en met steeds meer verschillende grondstoffen.

Dirk Vander Kooij was een van de eerste Nederlandse designers die werkte met 3D printing. Ik herinner me zijn werk op de Graduation Show in 2009. Dikke zichtbare lijnen, grof werk. Het was de eerste keer dat ik zag dat je meubels 3D kon printen en het maakte indruk op me. Later heb ik voor het raam van zijn atelier in het pand van Piet Hein Eek vaker gebiologeerd staan kijken hoe daar zijn stoelen lijn voor lijn werden opgebouwd.    

Inmiddels is de techniek zodanig verbeterd dat Vander Kooij inmiddels ragfijne stoeltjes zou kunnen printen als hij wilde. Maar dat doet hij niet. Hij blijft werken met oude machines. En let erop dat dat de kleuren van zijn gerecycled plastic niet te goed mengen. Dikke zichtbare lijnen, kleurverschillen binnen een meubel: dat vindt hij namelijk gewoon het mooiste. 

Vander Kooij is een jonge man die zelf machines bouwt, bezig is met duurzaamheid, gerecycled plastic en functionaliteit. Hij zou zich makkelijk kunnen verliezen in de techniek en goede bedoelingen voor de wereld. Maar uiteindelijk gaat het hem om het creëren van schoonheid, vertelt hij op een bijeenkomst bij Broeinest in Eindhoven. Met zijn laatste collectie lampen is hem dat wat mij betreft bijzonder goed gelukt. Die zijn -ook zonder verhaal erbij- ongelofelijk prachtig. Schoonheid, niks meer en niks minder zijn drijfveer. Een oud en eenvoudig streven, maar een betere ken ik niet.  

Gezien bij Broeinest op 24 juni 2016

Te zien tot en met 1 oktober 2016 bij Yksi Galerie