04/07/2016

Aanstoot

“De tentoonstelling Nieuwe Wilden kan beelden bevatten die als aanstootgevend ervaren kunnen worden” staat er op een bord bij de ingang. Ik mag het hopen, denk ik. Na een rondgang door de tentoonstelling ben ik vooral onder de indruk van de onmacht die uit de schilderijen spreekt. Ik neem in ieder geval geen aanstoot aan die paar blote pikken of the zwarte mensen die zijn afgebeeld. De kunstenaars, de Nieuwe Wilden, proberen hun individuele emoties zo vrij mogelijk uit te drukken. Ik kan er helaas maar weinig mee. Boosheid, geweld, rock ’n roll en seks en toch vind ik het saai. 

Een paar zalen verder waar de vaste collectie staat, kom ik een werk tegen van Maartje Korstanje. Een kar met daarop iets wat verscheurd is, uit elkaar gerukt. Bruin, wit, rood: een verontrustende kleurencombinatie in deze context. Ik ben gefascineerd, ervaar afgrijzen maar mijn ogen gaan steeds verder open. Ik blijf maar naar die kar en haar inhoud kijken, met mijn neus onbehoorlijk dicht op het gestolde bloed. Zijn dat nou ingewanden of niet? Pas als ik goed kijk zie ik dat het geslachte wezen van papier is gemaakt, met glazuur dat heel erg op bloed lijkt. Subliem werk. 

Dit vind ik nou pas echt aanstootgevend. Soms moet je even zoeken.

De tentoonstelling Nieuwe Wilden is te zien tot en met 23 oktober 2016 in het Groninger Museum. Meer informatie vind je hier