15/07/2016

Stripgeluk

De enthousiaste dame in de shop van het Groninger museum vertelde me dat Barbara Stok in het echt net zo leuk is als haar alter ego in de strips. Een ongebruikelijke aanbeveling voor Stok’s laatste boek, Toch een geluk. 

Ik lees deze striptekenares al jaren. Op het eerste oog maakte ze simpele tekeningen, korte teksten. Grappig, ontroerend, herkenbaar. Haar getekende biografie van Vincent van Gogh die in 2015 verscheen, kreeg in binnen en buitenland veel positieve aandacht. 

In Toch een geluk staan twee van de meest briljante bladzijden die ik ooit gezien heb. In welgeteld 7 plaatjes en een beetje tekst word ik meegenomen in het werkproces van de schrijfster dat steeds persoonlijker wordt. In minder dan een minuut ga ik van abstractie naar buitengewone intimiteit. Verschillende lagen van de werkelijkheid lopen door elkaar. 

De tekst eindigt met een poëtisch citaat uit een brief van Vincent van Gogh aan zijn broer. De eenvoud en vanzelfsprekendheid van Stok’s tekst en tekeningen zijn voor mij een deur naar een rijke wereld waar ruimte en tijd hun betekenis verliezen. En ik wil het nog een keer zeggen: meer dan twee bladzijden heeft Barbara Stok niet nodig. Wat een meesterschap.

De website van Barbara Stok vind je hier.

En een vette clip over haar nieuwste boek kun je hier zien.