28/07/2016

Weather or Not

 

Het weer is bij uitstek iets om de vaardigheid van het loslaten op te oefenen. Hoe het me ook stoort dat de dagen in januari zo kort zijn, het precies gaat regenen als ik de deur uit wil, hoe ik ook verlang naar zon of verkoeling: aan het weer kan ik echt niets veranderen. Het weer “is”. Jaren ben ik bezig geweest om me minder druk te maken over het weer. Iedere dag geeft me weer nieuw oefenmateriaal. 

De tentoonstelling Weater or Not in het MU in Eindhoven gaat niet over het weer, maar over het klimaat. Verwonderd loop ik door tussen de werken door. Ik zie het weer aan me voorbij trekken in glazen bollen als micro-werelden. Droge bloemstengels waaien in de wind die duizenden kilometers verderop in een woestijn waait. Een foto vol cirkels met kleurige stipjes blijken mensen op een enorme zandconstructie te zijn. Wat zijn de mensen klein, wat is de wereld groot! 

In een donker hokje waar echt een plafond boven zit, sta ik ineens vol in het zonlicht. Hoewel ik weet dat het niet de echte zon is, voel ik hoe mijn lichaam zich ontspant in de warmte van de zonnestralen.

Het klimaat is zoveel groter dan ik en trekt zich niks van mij aan. Maar gisteren in het MU was er een nieuwe ontmoeting. We blijken van hetzelfde laken een pak: aarde, lucht, zon en water. Ik leer nu oslaten en verbinden tegelijk. 

Te zien in het MU tot 25 september 2016