19/09/2016

Herzog & de Meuron

De Vitra Design Campus: ik wil er ieder jaar wel naar toe, ook al is het zeker zes uur rijden naar Weil am Rein in Zuid-Duitsland. De fabrikant van het beroemde Vitra meubilair heeft het daar goed voor elkaar. Ik weet geen plaats waar je zoveel hedendaagse architecten zo dicht bij elkaar kunt zien. Er staan gebouwen en ontwerpen van Zaha Hadid, Tadao Ando, Nicholas Grimshaw, Frank O. Gehry, Álvaro Siza, Herzog & de Meuron en SANAA. Er is de VItra flagship store, een designmuseum, een erg mooi restaurant, een cadeaushop om bij te watertanden en natuurlijk worden er nog volop meubels geproduceerd. Voor een groot deel is het gewoon een industrieterrein, maar dan vol fraaie architectuur.

Sinds afgelopen zomer heeft de campus een nieuwe aanwinst: het Schaudepot. Daar kun je duizenden designmeubels zien, van fraaie rotan meubels uit 1800 tot aan de 3D geprinte stoelen van Dirk Vander Kooij. Het Schaudepot is ontworpen door Herzog & de Meuron. Van buiten zijn er alleen roodbakstenen muren, op een groot roodstenen plein. Geen sprietje gras of plantje te zien. De scherpe rode stenen zijn afstandelijk en modern. Geen uithangbord, geen ramen. Ben ik wel op de goede plaats? De deur gaat bijna niet open. Ben ik wel welkom? Binnen in het gebouw waan ik me in een compleet witte doos. Geen ramen, geen schaduwen, geen ornamenten. Licht komt uit strak geordende spierwitte TL-buizen. Klassieke tegenstellingen als binnen - buiten of onder - boven zeggen me niet veel in deze ruimte. Het voelt bijna alsof ik naar het plafond kan zwemmen in het witte licht.

Ik geloof niet dat ik ooit in een gebouw geweest ben dat zo compromisloos is vormgegeven. Het voelt mooi en hard en eenzaam. Heel lang kan ik het niet uithouden in deze pijnlijke schoonheid. Snel wandel ik terug naar het terras onder de kersenbomen en kom bij met een espresso. Volgend jaar probeer ik het wel weer opnieuw.  

 

https://www.vitra.com/nl-nl/campus