12/10/2017

Earth Matters

Er zijn dagen dat ik het niet zo zie zitten met de wereld. De grootschalige vervuiling van de aarde bijvoorbeeld: klimaatverandering, bergen fijnstof overal en in het ijs van Ben en Jerry zit glyfosaat. Ik weet ook niet hoe het verder moet, maar in het Textielmuseum in Tilburg is de tentoonstelling Earth Matters te zien. Het voorwoord van het boekje bij de tentoonstelling schetst een glanzend nieuw perspectief voor de wereld: “Our entente with nature will be rewritten and reconceived. People will try to live together in a more harmonious way, consuming less and caring for each other.” In het boekje staan onder andere beelden van designers die wandkleden, manden en jasjes maken. 

De toekomst die de curatoren Lidewij Edelkoort en Philip Fimmano beschrijven lijkt mijlenver verwijderd van de de toestand in de wereld nu. Ik weet dat er in de oceaan eilanden van plastic drijven zo groot als Texas. Wat kan een mandjes vlechtende designer dan in hemelsnaam betekenen? 

Rondlopend op de tentoonstelling kan ik echter niet anders dan geraakt worden door de schoonheid en inventiviteit van de ontwerpen. Technologische innovatie, oude tradities, lokale materialen, verbindende projecten. Wat me bijzonder boeit is het doorlopende project van Atelier NL uit Eindhoven. Op 2000 akkers in de polder is klei verzameld. Van deze klei werden tegels gebakken, die samen een unieke kaart van het gebied vormden. Daarna volgden ook gebruiksvoorwerpen, zoals borden en mokken. De boer kan zo zijn eigen oogst bereiden en eten van een bord gemaakt van de grond onder zijn akker. Inmiddels verzamelt Atelier NL zand van over de hele wereld om glas mee te maken.

Het is wat mij betreft pure poëzie. En ik ken geen betere remedie tegen cynisme en uitzichtloosheid dan dat.   

 

Earth Matters is te zien in het Textielmuseum in Tilburg tot 26 november 2016