05/08/2019

Catinka Kersten

De meeste mensen kennen museum de Fundatie van het opvallende gebouw met het bolle dak midden in Zwolle. Maar er is ook een beeldentuin, Kasteel het Nijenhuis, gelegen tussen tussen de dorpen Heino en Wijhe. Het is een heerlijke plek van 4,5 hectare siertuin, grasvelden en bosgebied. Ik was er op een prachtige voorjaarsdag: de zon scheen, vogels floten volop en aan alle kanten barstte de natuur uit in groene scheuten en kleurige voorjaarsbloemen.

Op een pad onder hoge oude bomen hing de heerlijke volle geur van lelietjes van Dalen. Nog nooit eerder rook ik deze geur tot tientalen meters ver. En daar, juist daar, een betonnen beeld dat me compleet de adem beneemt. Ik heb het benauwd, meteen. Een gegoten beeld; hier en daar zijn delen van een lichaam te herkennen. Is er een mens in een zak of een doos gepropt? Het raakt aan mijn eigen claustrofobie, mijn angst om te stikken. Met stokkende adem lees ik de naam van het werk. “En iedereen hield de adem in tijdens die fractie van eeuwen”. Ja, precies zo voel ik het! Het contrast van het beeld en de omgeving is levensgroot, maar het maakt ook dat dit prachtige beeld voor mij nog te verdragen is. Het is een briljante hand geweest die het beeld op deze plaats heeft gezet. Hier onder de ruisende bomen en in de heerlijke geur van bloemen kan ik me verhouden tot de benauwdheid van het beeld en die van mezelf. Ik vertrek uit de beeldentuin als een iets luchtiger mens.

 

Het beeld is van Catinka Kersten https://www.catinkakersten.com

Meer informatie over Kasteel het Nijenhuis https://www.museumdefundatie.nl/nl/kasteel-het-nijenhuis-2/